Shindokai Karate

Shidokan Karate küzdelem:

Shindokai Karate Története

Yoshiji Soeno alapította meg a Shidokan Karatét. Soeno mester 10 éves korától Masutatsu Oyama növendéke volt, még abban az időben mikor még Oyama mester gyakorolta és tanította a kesztyűkkel vívott thai típusú küzdést is.

Emellett a tananyag része volt a judo-ból átvett földharc- és dobásanyag. Soeno ezeken a tanításokon nőtt fel, Sosai mellett olyan oktatóktól tanulhatott, mint Kurosaki, Matsushima, Mizushima, mint kamasz együtt edzhetett a Thaiföldön kihívásos mérkőzéseket vívó Kurosakival, Nakamurával és Fujiharával. Később nagyon eredményes Kyokushin Karate versenyző vált Soeno mesterből. Ezekben az időkben fogalmozódott meg, benne a gondolat, miszerint elődei nyomdokaiba lép, Thaiföldre megy, hogy a híres Thai-boksz harcosokkal megküzdjön. A gondolatot tettek követték, sikeres mérkőzéssorozatot vívott Thaiföldön. Soeno mester folyamatosan és hiábavalóan szót emelt, a judo és a thai elemek törlése ellen a Kyokushin Karatéból, valamint javaslatot tett a hagyományos versenyszabály mellett professzionális jellegű, kesztyűs versenyek bevezetésére is. Oyama mester ezeket a javaslatokat elutasította, míg végül 1981-ben szakításra került sor. Ekkor alapította meg a Shidokan Karatét. A Shidokan verseny küzdelmekben engedélyezték a fogásokat, a dobásokat és a földharcot, ugyanakkor továbbra is tilos maradt a fejet kézzel támadni. A mérkőzések időtartama 3 menet Shidokan Karate majd 2 menet Thai-boksz küzdelemre módosult. Bevezette a professzionális küzdelmeket is Shidokan Triathlon illetve Shidokan MMA néven. A Shidokan Triathlon 2 menet „klasszikus” Shidokan, 2 menet Thai-Boksz, 2 menet MMA küzdelemből áll. A Shidokan MMA megegyezik a Mixed Martial Arts szabályrendszerrel. 1998-tól Richard Gilles lett az Európai Shidokan Karate szövetség vezetője. 2008-ban Gilles mester a véleménye szerinti túlzott anyagi követelések miatt kivált Shidokan világszervezetből és megalakította a Shindokai Karatét, ami szinte teljes mértékben megegyezik Shidokan Karatéval.

Shindokai Karate Versenyszabályok

Amatőr Shindokai küzdelem:

E karate stílus versenyszabályrendszere nagyon összetett, amivel a mai kor elvárásoknak próbál megfelelni. Vannak professzionális küzdelmek, amik Shindokai Thriatlon, Shindokai MMA néven váltak ismerté az amatőr szabályrendszer mellet.
Engedélyezett az ütések, rúgások akár teljes erejű kivitelezése. A mérkőzések két részből állnak, amik ringben zajlanak. Az első rész, 3 menet pusztakezes, a második rész pedig 2 menet Thai Boksz szabályrendszerű küzdelemből áll. A pusztakezes menetekben a fejet kézzel támadni tilos, lábbal viszont lehet. Engedélyezet a fogás 3 másodpercig, fogásból technikák alkalmazása, kisívű dobás és földre kerülés esetén pedig a földharc. A Második felvonásban fejre történő könyök technikák használat nélküli Thai Boksz küzdelem következik. (Bővebben lásd Thai Boksz versenyszabály ismertetésnél)

Profi Shindokai Küzdelem:

E karate stílus versenyszabályrendszere nagyon összetett, amivel a mai kor elvárásoknak próbál megfelelni. Vannak professzionális küzdelmek, amik Shindokai Thriatlon, Shindokai MMA néven váltak ismerté az amatőr szabályrendszer mellet.

Shindokai Thriatlon:

A Shindokai Triathlon 2 menet „klasszikus” Shindokai, 2 menet Thai-Boksz, 2 menet MMA küzdelemből áll.

Bővebben:

A 2 „klasszikus” Shindokai menetben a fejet kézzel támadni tilos, lábbal viszont lehet. Engedélyezet a fogás 3 másodpercig, fogásból technikák alkalmazása, kisívű dobás és földre kerülés esetén pedig a földharc. A következő 2 menetben fejre történő könyök technikák használat nélküli Thai Boksz küzdelem következik. (Bővebben lásd Thai Boksz versenyszabály ismertetésnél)

Az utolsó 2 menetben következik a Shindokai MMA, ami megegyezik a Mixed Martial Arts szabályrendszerrel. (Bővebben lásd MMA versenyszabály ismertetésnél)