Kick Box

Kick Box küzdelem:

Kick Box Története

A kick box sport az 1970-es évek elején alakult ki az az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak egyik fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harci művészetek - a karate, a taekwondo és a kung-fu - mozgásanyagát továbbfejlesztve és részben azokat ötvözve, egy önálló, verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre.

Korábban két teória létezett a kick box kialakulásáról. Az egyik szerint a kick-box egy japán ökölvívótól, Osamu Noguchitól eredeztethető. Akinek kezdeményezésére 1950-ben az általa Thaiföldön tanulmányozott Muay Thai technikákat ismertette meg Japánban. Noguchi később megalapította a Japán Kickbox Szövetséget, és aktívan thai boxolók segítségével kezdte oktatni az új harcművészeti stílusát.

Többek szerint azonban a kick-box kialakulásában sokkal nagyobb szerepet játszott az Amerikai Egyesült Államokban a '70-es években kiteljesedő harcművészeti 'láz'. Az akkori harcművészeti versenyeken alkalmazott szigorú szabályok következtében egyre erősödött az igény egy full contact technikákat alkalmazó sportág kialakítására, melynek eredményeként jött létre a kezdetben full contakt karate néven, majd kick-boxnak nevezett sportág.

Kick Box Versenyszabályok

A küzdelmi versenyszámokat öt szabályrendszerben rendezik. Ezek alapvetően abban különböznek egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál kontrollált félerő (a semi-contact és light-contact szabályrendszerekben), vagy teljes erő (a full-contact, low-kick és thai-kickboxing szabályrendszerekben) engedélyezett.

Semi contact szabályrendszerben csak a félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, a bírók minden találatnál megállítják a küzdelmet (ez az ún. stop rendszer) és megítélik a találatért járó pontokat. A light contact szabályrendszerben is félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, viszont non-stop rendszerű küzdelem folyik, és a bírók a menetek végén pontoznak.

A full contact és low-kick szabályrendszerben engedélyezettek a teljes erejű akciók is non-stop rendszerű küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos. A thai-kickboxing szabályrendszer a low-kick szabályrendszer szerinti küzdelem, ahol néhány, a thai-box-ban is használatos technika alkalmazása is megengedett.

A sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelést viselnek: védőkesztyű, lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő (a thai-kick-boxing versenyeken lábvédőt nem, helyette gumis bokavédőt viselnek a versenyzők). Hivatásos mérkőzéseken fejvédőt nem használnak.

Az utóbbi 30 évben számos kérdés merült fel a sérülések kockázatának csökkentésében alkalmazandó módszerekben, és végül folyamatos vizsgálat és szabályalkotások után fejlődött ki a jelenlegi szabályrendszer és védőfelszerelés.